Hej!
Med det här inlägget tänkte jag dela med mig av resurser som jag själv har använt, och i vissa fall fortfarande använder mig av, för att lära mig att måla.
Jag har aldrig känt att jag har haft råd att åka iväg på kurs så när jag bestämde mig för att börja måla så trodde jag nog inte att jag skulle komma så långt, men Internet är verkligen en guldgruva. På Youtube finns hur många konstnärer som helst som delar med sig av sina kunskaper med pedagogiska upplägg och instruktioner.
Innan jag börjar länka så vill jag bara dela med mig av några erfarenheter, sånt som var viktigt för mig för att jag skulle nå mina mål: att lära mig måla med akvarell men också bli bättre på att återge verkligheten så som jag ser den. Detta innefattar perspektiv, konstruktion och proportioner samt komposition.
- Lägg tid på att lära dig. De första två åren försökte jag måla minst en halvtimme varje dag. Det var inga stora projekt, utan små akvarellskisser i en liten bok. Det gjorde att jag släppte prestationsångesten. På köpet fick jag också lite avkoppling eftersom det var just att jag skulle måla som var målet och inte resultatet. Jag hade mina favoritpenslar, en större och en mindre, min bok och mina färger lättillgängliga så att det inte heller skulle bli ett stort projekt att plocka fram och plocka undan.
- Måla av verkligheten, foton och härma andra konstnärer. Måla sådant som inspirerar dig och som gör dig glad. Det spelar ingen roll vad du målar egentligen, det viktiga är att du målar. Men, det kan också vara lärorikt att måla av foton och härma andra konstnärer för att lära sig komposition, att blanda färger och olika tekniker. Målar du av någon annans foton och härmar du andra konstnärer så är det här ju såklart endast för inlärningssyfte. Du får inte kalla det ditt.
- Jämför dina målningar med mästarnas. Det här kanske är lite kontroversiellt. Vi säger ju att vi inte ska jämföra oss med andra, och som lärare säger jag det ofta till mina elever. Att vi duger och att vi är bra. MEN MEN MEN. Man måste också kunna skilja på ”jaget” och det man gör. Och det är inte det jag presterar som avgör om jag som människa duger eller inte. Jag kan tycka att jag är bra – och vilja bli bättre på att göra något – samtidigt. Jag brukar till exempel avsluta mina målningar, de gånger jag målat av någon annan eller målat av ett foto, med att ställa mig frågorna: hur lyckades jag med tekniken/känslan jämfört med originalet? Vad kan jag tänka på nästa gång? Vad behöver jag träna lite extra på?
- Ge inte upp. Du kommer troligtvis någon gång känna att du är kass. Du jämför dig ju med ”riktiga” konstnärer. Det är okej att känna sig kass. Jag har känt mig kass många gånger och frågat mig själv v*n det är jag håller på med. Men jag har inte gett upp. Kände jag mig kass ena dagen så satte jag mig ändå dagen därpå med färgerna och försökte igen. Ibland samma motiv, ibland något helt annat. Jag lovar dig att om du inte ger upp kommer du att bli bättre och bättre. När jag började måla blev kanske en av tio målningar bra. Nu, fem år senare, blir kanske åtta av tio bra (och med bra menar jag att jag är nöjd).
- Kom ihåg: För de allra flesta tar det tid att lära sig något nytt. Att kunna måla är inte en egenskap. Det är inget man föds med. Det är något man kan lära sig om man vill och har intresset.
Det var mina erfarenheter. Nu kommer här resurserna:
- Elisabeth Biströms akvarellskola (svenska). Elisabeth Biström är en fantastisk akvarellkonstnär och min största förebild i akvarellmåleri. Hon är dessutom väldigt generös och delar med sig av sina kunskaper här: akvarellskolan.
- The mind of watercolor på YouTube (engelska). Steve Mitchell heter konstnären som driver den här kanalen. Han lägger upp filmer med jämna mellanrum. Jag tycker att han är både pedagogisk och underhållande. Några av hans äldre videos går igenom akvarellfärgens grunder, som till exempel hur man blandar skuggfärger eller färgblandning över huvudtaget.
- Dragonfly spirit studios på YouTube (engelska). Också väldigt pedagogisk. Här har jag till exempel lärt mig vad reflekterat ljus är för något.
- Etchr Studio på YouTube (engelska). Etchr är ett företag som började litet med att sälja konstnärsmaterial. De har sedan byggt ut sin verksamhet med konstlektioner på Youtube och på sin egen hemsida (där kan man köpa enstaka lektioner eller välja att prenumerera och då får man tillgång till allt). Det som finns på YouTube är helt gratis. Jag fick äran förra sommaren att hålla en livelektion på Youtube, denna finns kvar inspelad.
- Drawabox(engelska). På denna sida får man lära sig perspektiv och konstruktion. Den har också ett forum där man både kan få och ge kritik på arbete, och en YouTubekanal. Den här sidan kräver tålamod. Den är övningsbaserad, vilket innebär att man följer lektionerna steg för steg och gör _alla uppgifter_ till varje lektion. Det här tar tid. En uppgift är att rita 250 lådor i perspektiv och dessutom ”rätta sina lådor”. För mig tog det ett par månader men var också mycket lärorikt. Jag är definitivt bättre på perspektiv nu än vad jag var innan. Jag är heller inte färdig med hela kursen ännu.
- Den här resursen, som är en bok, är förvisso inte helt gratis, om man inte hittar den på ett bibliotek men den är också riktigt bra: Drawing on the right side of the brain (Betty Edwards). Den finns också på svenska: Teckna med högra hjärnhalvan. Tyvärr verkar den bara finnas begagnad på svenska så den kan vara lite svår att få tag på. Det jag framförallt lärde mig av den här boken var att SE och TITTA. Jag lärde mig hur hjärnan fungerar och hur det kan vara bra att lära sig att tänka på ett annat sätt för att kunna bli bättre på att teckna. Lite KBT alltså.
Det var det hela. Hoppas att detta kan vara till hjälp för någon och hoppas att jag inte förolämpar någon. Det som jag har nämnt passade mig och behöver såklart inte passa andra. Som en liten parentes kan jag nämna att jag är rätt fyrkantig av mig. Kan ju vara bra att veta. Skicka gärna ett meddelande i kontaktformuläret (finns i menyn) om du har frågor eller synpunkter.
