Akvarellmåleriets materialdjungel

Vilket papper, vilka penslar och vilka färger ska man börja med? Det är verkligen en djungel och det finns lika många rekommendationer som det finns konstnärer. Så jag tänkte att jag också kan dela med mig av mina erfarenheter.

OBS – Inget av materialet jag nämner här får jag betalt för att nämna. Det är produkter jag har betalat för, testat och gillar.

Det som är allra viktigast att lägga pengar på, det är pappret. Akvarellpapper kommer i olika format (eller tjocklekar), olika ytor (fin eller grov) och är gjorda antingen av bomull eller cellulosa.

Det bör vara ett 300 g-papper som är avsett för akvarellmåleri. Tunnare papper bucklar sig lätt när man lägger mycket vatten.

Man kan börja med att måla på cellulosapapper och lära sig måla på det. Det finns cellulosapapper i bra kvalitet. Det beter sig dock inte som bomullspapper. Papper av cellulosa tål sällan många lager, färgerna flyter inte ut och blandar sig inte lika fint som på bomull. Dock är cellulosa billigare.

Jag kan rekommendera att köpa en ETCHR sketchbook ColdPress. Fördelen är att det är 100 % bommullspapper (men bara 220 g – trots det ändå väldigt enkelt att måla på då det inte bucklar sig mycket) och jag tyckte att det var kul att kunna se utvecklingen i boken, och det blev inte en massa förbrukade papper liggandes. Böckerna finns i olika format och storlekar. Nackdelen är att om man beställer från ETCHR får man beställa tre stycken i bunt, och det blir dyrt som engångskostnad. Men då har man papper så att det räcker för lång tid framåt. Man kan måla på båda sidorna i böckerna. Företaget ligger i Australien men de har ett lager i EU.

Vill man hellre måla på block så kan jag rekommendera Saunders Waterford 300 g NOT ColdPress. Denna finns som naturvit och högvit. Jag föredrar det högvita pappret, det naturvita är för gult för min smak. Även dessa papper duger såklart till att måla på båda sidor.

Och så penseln. Ska det vara äkta hår eller syntetpensel? Vilket märke är bäst? Många rekommenderar mårdhårspenslar. Dessa finns i både bättre och sämre kvalitet. Ännu ett alternativ är ekorrhårspenslar. Jag tycker dock inte om att måla med penslar med riktigt hår så jag köper syntetpenslar istället.

Min favorit är Escoda Versatil. En rund nr 12 eller 14 kommer man långt med. Den håller färg, pigment och vätska bra. Jag har haft min i fem år och den går fortfarande fint att använda. Escoda Versatil finns att köpa på Zinkvit.se. Escodan är ganska dyr men det finns såklart billigare syntetpenslar, som t.ex. Cotman eller Daler Rowney graduate. Båda fungerar fint och har fin spets.

målat med en fem år gammal Escoda Versatil rund nr 12

Men vilka färger är bäst? Kopp eller tub? Vilka pigment? Vilket märke? Sist, men absolut inte minst.

Jag brukar köpa färger på tub, trycka ut i palett och låta torka. När färgen är slut i paletten fyller jag på med ny färg från tuben, Det blir billigare så, och vill man blanda mycket färg så är det lättare gjort med tubfärger. Jag har färger av olika märken. Dyrast och mest kända är Daniel Smith och Winsor Newton. Båda är av väldigt bra kvalitet. En billigare i artistkvalitet som också är bra är det koreanska märket Shinhan PWC. Jag har gjort en recension av dem och den finns här. Van gogh gör bra färger i studiekvalitet.

Att börja med en varm och gul nyans av de primära färgerna och några jordpigment, som t.ex. yellow ochre, burnt sienna och burnt umber kan vara en bra idé. En sepia och en paynes grey underlättar också när man ska blanda färger.

Jag tyckte det var roligt att lära mig blanda egna färger. Till exempel ger den varma gula och den kalla blå en väldigt fin, mossgrön färg.

Ja, och det var allt för nu. Hoppas det här kan vara till hjälp för någon.

/Cristina